Auto polijsten

U kent het wel… loop je naar je auto terwijl hij in de zon staat, ziet u dat er allemaal draaien in de lak zitten. Allemaal kringen die worden veroorzaakt door het verkeerd wassen van de auto of als gevolg van de wasborstels van de wasstraat. Vooral op een donkere kleur is dit enorm goed zichtbaar en storend. Er zit maar èèn ding op: je auto polijsten!

Meer informatie vragen

Ook bij oudere auto’s wordt de lak erg dof. Als de auto schoon is, komt er geen mooie diepe glans naar boven. Zonde! Dit betekent dat je auto wat liefde en aandacht kan gebruiken van een professionele detailer. Het polijsten van een auto is nou eenmaal een serieuze aangelegenheid dat je niet even op straat uitvoert.

Een auto polijsten doe je voor krassen die zichtbaar, maar niet voelbaar zijn. Dus als je met een vingernagel de rand van de kras voelt, dan gaat het door de lak heen en is het met alleen polijsten niet meer te herstellen. Auto polijsten gebeurt in verschillende stadia en ieder stadium heeft een ander resultaat.

Wanneer polijst je?:

 • Doffe lak
 • Insecten inslag
 • Kringen in de lak
 • Lichte krassen in de lak
 • Ingebeten vlekken van vogelpoep
 • Verwaarloosd uiterlijk van het voertuig

Lakbeschadiging kent een aantal trappen qua ernst.

Auto Polijsten

Bij kras 1 is lakcorrectie noodzakelijk en werkt polijsten niet meer alleen. Kras 2 vergt globaal 2 à 3 stappen polijsten. Kras 3 is minimaal 1, maar waarschijnlijk 2 stappen polijsten. Wat we daarmee bedoelen leggen we meteen uit.

Hoe werkt het auto polijsten?

Polijsten is het proces waarbij een oppervlakte glad en glanzend gemaakt wordt, waardoor het een sterk spiegelend effect verkrijgt. Als een oppervlakte onder een sterke microscoop wordt bezien, vertoont het sterke pieken en dalen. Door herhaald schuren worden de pieken steeds verder afgevlakt totdat deze bijna vlak of sterk afgerond zijn. Het polijstproces begint met grof schuren, en door met steeds fijner schuurmateriaal te werken wordt de oppervlakte steeds gladder gemaakt. De visuele eigenschappen van voorwerpen kunnen zo door polijsten verbeterd worden.

Benodigdheden:

 • Polijstpasta in verschillende grofheden
 • Polijstmachine excentrisch
 • Polijstpads in verschillende hardheden en materiaal
 • Schone vliesdoeken
 • Detailspray
 • Stroom

Polijstpasta is er in verschillende grofheden. Hoe grover de korrel, hoe dieper de correctie. De korrel van de pasta is zeshoekig, dat wil zeggen dat je minimaal zes keer over de korrel heen moet om hem volledig af te breken. Bij iedere passage breekt er een deel van de korrel af tot dat hij volledig weg is. De combinatie van korrel en hardheid van de pad is afhankelijk van de benodigde correctie. Voor een diepe correctie gebruik je een grove korrel. Dit laat nog veel sporen achter in de lak. De tweede stap is dan een minder grove korrel met een zachtere pad enz. Dit proces kan tot wel vier stappen herhaald worden. Met de laatste stap bereik je uiteindelijk het beoogde resultaat. Een diepe, warme glans met enorm veel reflectie.

Polijsten is een vak

De polijstmachine in combinatie met de pad en de pasta genereerd, door de wrijving, hitte waardoor de lak zich laat corrigeren. Het spreekt voor zich dat hier voorzichtigheid en kennis is geboden. Wordt het te warm dan verbrandt de lak en ga je er zo doorheen.

Polijsten wordt voornamelijk toegepast op de lak van een voertuig, maar kan ook op het interieur worden toegepast, bijvoorbeeld op een dashboard dat is afgewerkt met pianolak. Wij beschikken over machines in verschillende maten zodat we overal bij kunnen. Ook koplampen zijn doormiddel van schuren en polijsten te herstellen. De doffe uitgeharde toplaag van het kunststof wordt er afgeschuurd, om het daarna weer helder terug te polijsten. Het behaalde resultaat moet daarna wel worden beschermd met een wax of coating.

Polijsten is vakwerk. Het is uiteindelijk alleen het resultaat wat telt. Wil je alleen de glans van je auto laten terugkeren, dan is een één-stap-polijstbehandeling voldoende. Zodra er krassen en swirls moeten worden hersteld zijn al snel meerdere stappen noodzakelijk met soms zelfs schuren.

Er gaat enorm veel tijd in zitten om het maximale resultaat te behalen. Soms is alleen de motorkap van een auto al een volle dag werk. U kunt zich voorstellen dat het een kostbaar en tijdrovend werk is.

Voorbeeld van een Polijstbehandeling

We kregen een gloednieuwe Ford Transit Connect. De auto zat onder de sinaasappelhuid. Dit is d.m.v. schuren verwijderd, waarna de lak in vier stappen is gepolijst en afgewerkt met een N-XTC coating. De totale arbeidsduur was 55 manuren, maar het resultaat was prachtig.

Ook kwam er een Porsche Macan binnen. Deze was zes maanden oud en had veel sporen van de wasstraat. We hebben de auto in drie stappen gepolijst en afgewerkt met een N-XTC coating. Totale arbeidsduur was 38 manuren en ook weer een geweldig resultaat. Wist je trouwens dat de 2019 Macan binnenkort op de markt komt?

We kregen ook een prachtige Bentley Continental op de stoep. Hij was drie jaar oud en had enorm veel wasstraat krassen. Zonde van zo’n mooie auto. We hebben gepolijst in vier stappen en de lak afgewerkt met een N-XTC Coating. Totale arbeidsduur was 48 manuren en de auto was weer als nieuw.

Hieruit blijkt wel dat polijsten voor iedere auto en voor ieder lak kan. Ook voor auto’s met een uitzonderlijke lak! We kunnen veel met schuren en polijsten bereiken, maar soms zijn de krassen te diep. Dan rest er niks anders dan bepaalde onderdelen opnieuw te laten spuiten. Natuurlijk kunnen wij u daarin adviseren en deze werkzaamheden laten uitvoeren door experts uit ons netwerk, die met dezelfde passie hun werk doen.

EEN WAT DOFFE LAK, INSECTEN AANSLAG OF ZELFS INGEBETEN VOGELPOEP OP JE LAK? MAAK EEN AFSPRAAK MET CAR GUYS

Eenvoudig en snel ontvang je een offerte om je lak te behandelen met auto polijsten. Liever even langsrijden voor advies? Je bent van harte welkom in één van onze vestigingen! Eenvoudig en snel ontvang je een offerte om je lak te behandelen met auto polijsten.

Mail ons