Autopoets begrippenlijst

Wie kent ze niet? Autopoetsbedrijven die op specialistische wijze uw auto reinigen en van beschermende coatings voorzien. Anders dan de wasstraat, reinigen autopoetsbedrijven uw auto wel grondig, rekening houdend met de bescherming van uw auto. Dit specialistische werk, bijvoorbeeld het aanbrengen van een N-XTC Quartz Coating, vergt goede kennis en vaardigheid in dit vakgebied. Net zoals in ieder specialistisch werk, is ook hier jargon, dat het proces voor u als leek niet toegankelijk maakt. Daarom hebben we in deze autopoets glossary de meest voorkomende termen uitgewerkt en van een definitie voorzien.

Sommig jargon dat we uitwerken lijkt nogal logisch. Wie weet nu niet wat een emmer of een borstel is? Echter, jargon is niet voor niets jargon. Veel termen die wij gebruiken, die voor u vanzelfsprekend lijken, hebben bij ons toch een iets andere lading. Als wij het over emmers hebben, kunnen we het bijvoorbeeld hebben over het 2-emmer systeem dat wij gebruiken bij het wassen van uw auto. Daarom is deze autopoets glossary nuttig.

Afplakken

Afplakken doet u voor het beschermen van kwetsbare delen. Tijdens het polijsten laat de kalk in de pasta witte vlekken achter op kunststof delen. Door die af te plakken voorkomen we dit.

Applicator

Dit is een klein handzaam sponsje, vaak van microvezel, om verschillende middelen aan te brengen op een ondergrond. De fijne samenstelling van microvezel voorkomt krassen.

Borstel

Borstels gebruiken we in verschillende maten en met verschillende hardheden. Een harde borstel kunt u gebruiken om de matten van een auto goed leeg te maken. Een zachte borstel kunt u gebruiken om de ventilatieroosters stofvrij te maken.

Coating

Een middel wat wordt gebruikt om iets te beschermen. Dit kan voor de lak zijn maar ook voor een lederen stoel of een raam. Onze Quartz N-XTC Coating, bijvoorbeeld, maakt de lak tot 8x harder, wat resulteert in minder steenslagbeschadiging of poepvlekjes.

Degreaser

Een middel dat vet oplost.

Deironizer

Deironizer is de veiligste en meest effectieve manier om industriële neerslag, spoorstof, remstof en vliegroest uit velgen, ramen en andere oppervlaktes te verwijderen.

Detailer Spray

Spray voor het verwijderen van watervlekken, zeemstrepen, stof, vingerafdrukken, vegen en meer.

Detailing

Wilt u dat uw auto er weer als nieuw uitziet? Car detailing gaat een (flinke) stap verder dan het gewoon oppoetsen van uw auto. We nemen zowel het interieur als exterieur van uw auto grondig onder handen. Bij detailing wordt uw auto gereinigd en gepoetst en worden werkelijk alle imperfecties tot in het diepste detail hersteld.

Doek

Doeken gebruiken wij in verschillende soorten en maten en veelal van Microfiber. Doeken kunnen uiteenlopende doelen dienen, bijvoorbeeld om wax uit te poetsen.

Dressing

Dressing is een soort haarproduct voor de lak. Het is een olieachtige substantie dat voeding biedt. Verbleekt kunststof kunt u bijvoorbeeld voeden met een dressing zodat het weer mooi zwart wordt.

Autopoets glossary

Emmer

Voor een goede wasbeurt is voldoende water noodzakelijk. Het 2-emmer systeem mag dan niet ontbreken. Door het gebruik van twee emmers voor het wassen en uitspoelen, minimaliseert u de kans op swirls door vervuilingen die in het waswater achterblijven.

De emmers zijn voorzien van stickers, zodat u ze gemakkelijk kunt herkennen en u de washandschoen of spons in de juiste emmer uitspoelt.

Excentrisch

Een beweging die de polijstmachine maakt. Dat wil zeggen een beweging van links naar rechts en van beneden naar boven. Op deze manier is er veel minder opbouw van hitte in de lak en voorkomt u zogenaamde polijstbanen.

Finish

Het resultaat.

Foam gun

Gebruikt voor het aanbrengen van bijvoorbeeld een foam Lance of snow foam.

Gedemineraliseerd

Bij gedemineraliseerd water zijn alle zouten, die u in normaal leidingwater vindt, verwijderd. Het aantal opgeloste ionen in leidingwater kan sterk verschillen. De hoeveelheid metaalionen wordt ook wel uitgedrukt in de hardheidsgraad.

Grid Guard

Een Grid Guard plaatst u gemakkelijk onder in de emmer, wanneer u de auto een wasbeurt gaat geven. Het gebruik van een Grid Guard helpt u Swirls te voorkomen doordat al het vuil onder in uw emmer belandt en u niet meer onbedoeld het vuil met uw wash mitts op kunt pakken.

Handschoen

Om de handen te beschermen tegen gevaarlijke stoffen.

Hefbrug

Een brug die ervoor zorgt dat de auto op een ergonomische hoogte staat. Het polijsten is tijdrovend, vandaar dat we vaak op een kruk rond de auto gaan. Door de auto op werkhoogte te plaatsen, werken we op ergonomische wijze.

Hemel

De stof die tegen het plafond van de auto zit. Dit kan uit verschillende materialen bestaan.

Hogedruk

Hogedrukspuit om de auto af te spuiten. Voordeel van water wat onder druk wordt gespoten is dat alle randjes en kiertjes worden ontdaan van vervuiling.

Impregneren

Impregneren betekent het doordringen van een materiaal met een andere stof. Het is een algemene techniek om een materiaal waterafstotende, waterbestendige, schimmelwerende, brandvertragende of andere eigenschappen te geven. Er kan gebruik worden gemaakt van een oplosmiddel en/of verhoogde druk om het proces te versnellen.

Kalk

Wat men kalk noemt in “hard” kraanwater, is opgelost calciumwaterstofcarbonaat (en magnesiumzouten). Wordt het water gekookt, dan ontleedt het waterstofcarbonaat ion in kooldioxide, water en een carbonaat-ion, waardoor de oplosbaarheid afneemt, en slaat het calciumcarbonaat neer of zet zich af aan bijvoorbeeld de lak of ramen van een auto. Deze vorm van calciumcarbonaat wordt kalkaanslag genoemd.

Kleien

Door middel van een blok klei kunnen kleine, aangehechte vervuilingen uit de groefjes van de autolak worden verwijderd. Klei heeft de eigenschap om het vuil op te nemen. Dit geeft het gladde gevoel aan de lak van een auto.

Kras

Een lijnvormige beschadiging in de lak die een andere kleur zichtbaar maakt

Kunststof

Materialen die door blootstelling aan druk en/of warmte vloeibaar worden gemaakt en vervolgens in een gietvorm worden geperst. Thermoplasten kunnen meerdere malen gerecycled worden. Denk aan een handgreep of een bumper van een auto.

Kwast

Een kwast wordt gebruikt om moeilijke plekken te bereiken om te reinigen of om te voeden. Kijk bij borstels maar dan kleiner.

Autopoets glossary

Lakdikte

De lakdikte wordt uitgedrukt in: µm. Veelal bestaat de lak uit vier lagen. De primer direct op het metaal, een filler om het glad te maken, een basis(kleur) laag en een afwerking van blanke lak. De huidige watergedragen laksoorten worden steeds dunner aangebracht door de fabrikanten.

Lamp

Een verlichtingsbron die ons in staat stelt alle oneffenheden in de lak te zien.

Leer

Het materiaal waar veel delen van het interieur mee zijn afgewerkt. Leer is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam of een kalf. Ook de huiden van krokodillen en slangen worden tot leer verwerkt.

Leercoating

De beschermende coating stoot vuil, lichaamsvetten en vocht af om het leder zacht en soepel te houden. Leer coating hersteld de originele uitstraling van het leer middels een natuurlijke conditioner en additieven, die voor de mooie, matte uitstraling zorgen.

Lijmresten

Restanten die achterblijven op de lak als er een sticker is verwijderd.

N-XTC

N-XTC Quartz is een vloeibaar, gel–achtig product, ontwikkeld voor bescherming van autolakken. De gel wordt hard tijdens de installatie. Wanneer de ultieme hardheid is bereikt, beschermt het autolak tegen oxidatie en lichte beschadiging (alles in eigen perspectief). Als een auto nieuw is zijn de looks geweldig, maar na dagelijks gebruik worden de looks minder. Het weer, oxidatie, strooizout, insecten, marring en waskrassen laten hun sporen achter op autolak. Om uw auto te beschermen tegen deze beschadigende invloeden presenteren we N-XTC Quartz!

Hoe werkt het?

N-XTC Quartz vereist precieze werkmethodes, die alleen uitgevoerd worden door getrainde en gecertificeerde installers. Op dit moment werken we met 42 installers in 6 landen. De N-XTC Quartz lakbescherming aanbrengen is dan ook een exclusief product. N-XTC Quartz is een duurzaam lakbeschermings-systeem, met een bewezen standtijd van 36 maanden. Vanzelfsprekend moet elke autolak gereinigd, gepolijst en voorbereid zijn, voordat N-XTC Quartz kan worden aangebracht. N-XTC Quartz kan worden aangebracht in meerdere lagen, om een intense glans te bereiken, en diepte en vuleigenschappen op micro krasjes. N-XTC Quartz vraagt een strikt tijdschema om aan te brengen, wat het een specialistisch werk maakt. Het gehele proces (de voorbereidende detailing en het aanbrengen van de N-XTC Quartz coating) duurt minimaal 3 werkdagen. Houdt er rekening mee dat kwaliteit voor ons voorop staat. Als het nodig is zullen we het proces dus nog verlengen.

Ontletteren

Het verwijderen van stickers van een auto. Dit wordt veelal gedaan door middel van het verhitten met een föhn. Daarna worden de lijmresten verwijderd en de afdruk in de lak weg gepolijst.

Ontvetten

Onder het begrip ontvetten verstaan we het verwijderen van verontreinigingen die bestaan uit oliën, vetten en los vuil. De eisen qua reinigingsgraad kunnen sterk verschillen en ook de te verwijderen oliën en vetten kunnen variëren. Vaak gebruiken we isopropylalcohol.

Pads

Pads worden gebruikt op de machines tijdens het polijsten. De pads zijn er in verschillende hardheden en met verschillende dichtheid wat betreft structuur. De combinatie van pad en pasta is bepalend voor het resultaat

Polijsten

Polijsten is het proces waardoor een oppervlakte glad en glanzend gemaakt wordt, waardoor het een sterk spiegelend effect krijgt. Als een oppervlakte onder een sterke microscoop wordt bezien, vertoont het sterke pieken en dalen. Door herhaald schuren worden de pieken steeds verder afgevlakt, totdat deze bijna vlak of sterk afgerond zijn. Het polijsten begint met grof schuren, waarna met steeds fijner schuurmateriaal de oppervlakte steeds gladder wordt gemaakt. De visuele eigenschappen van voorwerpen kunnen zo door polijsten verbeterd worden. De glans kan ook een technische eigenschap zijn van bijvoorbeeld een spiegel.

Polijstmachine

Een polijstmachine wordt gebruikt om correcties in de lak uit te voeren. Dit kan zowel excentrisch als roterend gebeuren.

Polijstpasta

Pasta wordt gebruikt op de lak om correcties uit te voeren. Pasta’s hebben verschillende grofheden als korrel. De opbouw van de korrel is in sommige gevallen ook anders. Daardoor kan het noodzakelijk zijn 4 of 8 keer over de korrel heen te gaan voordat hij helemaal is afgebroken. Grove korrel zorgt voor een diepe correctie, een fijne korrel voor ultieme glans.

PPF

Paint protection film, afgekort PPF, is een 100% transparante, onzichtbare en zelfherstellende beschermfolie. De film beschermt het lakoppervlak tegen beschadigingen van buitenaf zoals bijvoorbeeld steenslag en krassen.

Autopoets glossary

Roterend

Een roterende beweging heeft als voordeel dat er veel wrijving en hitte ontstaat tijdens het polijsten. De ronddraaiende beweging corrigeert wel snel maar laat ook sporen na in de lak.

Rubber blok

Wordt gebruikt om onder de krikpunten van de auto te leggen als hij op de brug staat. Dit voorkomt beschadiging aan de auto tijdens het krikken.

Schuurblok

Speciaal blokje die er voor zorgt dat het schuurpapier recht en evenredig over de lak schuurt.

Schuurpapier

Papier met verschillende grofheden qua korrels om krassen uit de lak te verwijderen. We gebruiken zowel nat als droog schuurpapier en schuren ofwel handmatig of machinaal.

Serum

Doorgaans gebruiken wij een serum om het leer te behandelen. Dit is een natuurlijke conditioner dat het leer hersteld en weer soepel maakt.

Shampoo

Om uw auto te reinigen kunt u het beste kiezen voor een goede shampoo. De shampoo reinigt de auto, maar laat de waslaag intact. Er zijn echter ook autoshampoos te verkrijgen die de oude waslaag juist verwijderen, zodat er een goede basis is voor een compleet detail. Daarnaast zijn er ook speciale shampoos voor het gebruik in een foam lance, de snow foam genaamd

Sinaasappelhuid

Een oppervlaktestructuur die lijkt op de schil van een sinaasappel. We zien dit als een imperfectie van de lak en kan d.m.v. het schuren van de lak worden verwijderd, waarna de lak d.m.v. polijsten weer in de juiste staat wordt gebracht en er een strakke, nagenoeg egaal oppervlak ontstaat. Het schuren en polijsten is een intensieve behandeling, waarbij de laagdikte van de autolak een grote rol speelt. Nieuwe auto’s hebben over het algemeen een vrij dunne laklaag, waardoor correcties in de autolak secuur uitgevoerd moeten worden.

Lakfouten-Sinaasappeleffect Ondergrond

Een sinaasappelhuid kan ontstaan doordat er niet goed is geschuurd, de lak te dik is opgespoten (bijvoorbeeld door een te hoge spuitviscositeit), de temperatuur bij het aanbrengen te hoog was, de lagen te dik zijn, er een verkeerde verharder of verdunner is gebruikt of de spuitafstand te hoog was.

Snowfoam

Snow Foam kan gebruikt worden als pre-wash voordat u de auto met de hand wast. Het voordeel van een goede Snow Foam shampoo is dat deze het vuil op de auto losweekt en veilig afvoert zonder krassen.

Swirls

Zie waskrassen.

Tape

Tape wordt gebruikt om kwetsbare delen te beschermen tegen de invloed van het polijsten, aanbrengen van coatings en tegen andere materialen die niet in aanraking moeten komen met het oppervlak.

Waskrassen

Waskrassen, of ook wel Swirls (werveling) genaamd, zijn fijne krasjes in de lak. Deze krasjes worden veroorzaakt door verkeerd wassen en behandelingen in de wasstraat. Deze krasjes zitten in de bovenste laklaag en zijn doorgaans niet al te diep. Steentjes, vuil en zand dat achterblijft in de borstels of flappen van de wasstraat gaan over de autolak en door de grote ronddraaiende bewegingen ontstaan krasjes in de lak. Ook door verkeerd wassen met de hand ontstaan deze krasjes. Vuil wat opgenomen wordt in een spons of doek veroorzaakt vervolgens krasjes.

Een wasstraat gebruikt agressieve reinigingsmiddelen om de auto in korte tijd (oppervlakkig) schoon te krijgen, in combinatie met de snel ronddraaiende, harde nylon borstels. Dit zorgt voor uitdroging van de lak. Het vernevelen van een waslaagje over de auto zorgt niet voor langdurige bescherming, dit bereikt u wel door de lak te behandelen met een wax waarin een uv-filter zit en wat het liefst ook nog uithard, zodat de werking hiervan langdurig is.

Washandschoen

De washandschoenen, oftewel wash mitts, zijn een perfect hulpmiddel om uw auto gemakkelijk te wassen. Deze washandschoenen sluiten goed om uw hand waardoor u niet bang hoeft te zijn dat deze onbedoeld op de grond valt. De wash mitts zijn gemaakt van verschillende materialen waardoor ze te gebruiken zijn op oppervlaktes uiteenlopend van grofvuil tot zeer fijn vuil. Alle vuilstoffen worden opgenomen door de washandschoen, waardoor deze vervuilingen niet meer over de auto gehaald worden en u Swirls voorkomt.

Wax

Wax is een beschermende laag die machinaal wordt aangebracht en goed in de poriën van de lak gaat zitten. Hierdoor worden de poriën langdurig opgevuld en heeft vuil geen kans om zich in de poriën te vestigen, waardoor de lak langer schoon blijft en vuil niet goed meer aan de oppervlakte kan hechten. Een goede wax lijkt op een pasta, in tegenstelling tot een was, wat een vloeibare substantie is.